’Úgy érzem, nem ott tartok az életemben ahol kellene…’  ‘Mások sokkal többet/jobban/stb…’ ‘Nézegetem a posztjaikat a közösségi médiában és azt látom, hogy milyen jól érzik magukat, utazgatnak, stb.’ Sokaktól hallottam már ilyen mondatokat hol a magánéletükre, hol pedig a szakmai/munkahelyi előmenetelükre vonatkozóan. 

Egyáltalán mit is jelent ’nem ott tartani’ ahol szeretnénk? Lehet, hogy a legtöbb esetben azért érezzük így, mert másokhoz hasonlítjuk magunkat, vagy mert nem is határozzuk meg pontosan, hogy számunkra mit jelent a haladás. Nézzünk egy kicsit a mélyére annak, hogy miért is keseríti meg sokak életét ennyire ez az érzés.

Számomra azt jelenti, hogy.....

Sokszor talán azt sem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mit is jelent számunkra a haladás….

Talán úgy érzed, hogy másokkal összehasonlítva nem ott tartasz ahol kellene. Lehet, hogy arra gondolsz, elvesztegetted az éveidet és nem úgy kellett volna történnie a dolgoknak, ahogy történtek….Talán arra, hogy akkor, ott, máshogy kellett volna döntened...Talán pontosan nem is tudod megfogalmazni, hogy mi a baj csak azt érzed, hogy ‘valami nem oké’.

Ilyenkor érdemes egy kicsit mélyebbre ásni és feltenni magadnak néhány kérdést, amelyek segíthetnek tisztázni, hogy a ’nem ott tartok, ahol kellene’ mit jelent, hogyan jelentkezik a te életedben.

– Azt jelenti, hogy nem érted el egy bizonyos célodat? Ha igen, akkor mi az a cél? Próbáld meg minél pontosabban megfogalmazni!

– Vagy a munkáddal kapcsolatos? Nem olyan pozícióban/munkahelyen/munkakörben dolgozol, ahol szeretnél? Mit szeretnél pontosan? Mi hiányzik a mostani helyzetedből?

– Esetleg az élethelyzetedből adódik? Évek óta ugyanott tartasz (erről bővebben itt olvashatsz), minden változatlan a magánéletedben/munkádban, pedig nem ezt szeretnéd? 

Akármelyik területen is érzel elakadást érdemes végiggondolnod, hogy mi is az, amit szeretnél – és minél pontosabban, konkrétabban megfogalmaznod.

Mindenkinek mást jelent

 

Minden egyes helyzet más, és mindenki mást ért a haladás hiánya alatt. Az azonban biztos, hogy ha szeretnéd tisztán látni, hogy milyen lépéseket kell tenned ahhoz, hogy a jelenlegi helyzetedből kimozdulj, akkor ehhez pontosan körvonalazni kell a problémát.

Mik azok a dolgok, amelyeket gyakran emlegetünk úgy, mint a ’haladás hiányát’?  Például azt, hogy már évek óta nem sikerül egy működő párkapcsolatot kialakítani. Vagy már évek óta halogatod, hogy saját vállalkozásba kezdj pedig régóta érzed, hogy az lenne a te utad. 

Esetleg életmódot váltanál, és egy ideje minden lehetséges információt begyűjtöttél azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kellene ezt csinálni – elkezdeni mégsem sikerül. Vagy ezek mindegyikében szeretnél fejlődni, de közel sem megy úgy, ahogy szeretnéd.

Amikor pedig elővesznek az ilyen gondolatok, akkor hajlamos vagy csak az ellenpéldákat észrevenni magad körül…Például azokat az embereket, akiknek ezek közül valamelyik vagy éppen mindegyik megvan már….Ettől pedig úgy tűnik, mintha mindenki előbbre tartana, mint te.

Ha mindig másokhoz hasonlítgatod magad akkor ennek lelki hátteréről és arról, hogy mit tehetsz ellene itt olvashatsz. 

Szorongás és célkitűzés

Mi emberek valahogy úgy vagyunk ’kódolva’, hogy szeretünk célokat kitűzni magunk elé és a boldogságunkat, önértékelésünket, önbizalmunkat ezeknek  céloknak az eléréséhez kötjük. Ezért fordulhat elő, hogy ha nem sikerül (vagy nem időre sikerül) azokat teljesíteni, akkor hajlamosak vagyunk értéktelennek, ügyetlennek tartani magunkat.

Persze a célkitűzés-és elérés önmagában jó dolog. Ilyenkor egészen addig tart az ezt követő boldogság és eufória amíg ki nem tűzzük magunk elé a következő mérföldkövet, megvalósítandó célt. Vannak olyanok, amelyeket ha elérünk úgy érezhetjük, hogy tényleg révbe értünk (például saját otthon megteremtése vagy diploma szerzése) – de a legtöbb cél nem ilyen.

Hanem sokkal inkább úgy működnek, hogy amint elértük őket, már lebeg is a szemünk előtt a következő. Nem beszélve arról, hogy bizonyos dolgok egyik napról a másikra megváltozhatnak – például egy munkahelyi pozíció. Ilyenkor nagyon veszélyes , ha az önbecsülésünket ilyen – részben a kontrollunkon kívül eső – dolog eléréséhez kötjük.

Ha megváltozik a helyzet

Mi történik akkor, ha a nagy nehezen megvalósított dolgokat egyik pillanatról a másikra felülírja az élet? Természetesen senki sem kifejezetten szereti a váratlan fordulatokat :-). Különösen veszélyes azonban akkor, ha mindig is a teljesítményéhez kötötted az önértékelésedet. Így ha megváltozik a helyzet, és valamiért (ami nem is rajtad múlik) nem tudod már ugyanazt a teljesítményt nyújtani, akkor saját magadat is értéktelennek kezded látni.

Vagyis annak ellenére, hogy valaki látszólag elégedettnek tűnik, mert megvalósította a céljait mélyen belül lehet, hogy örökké kételkedik magában. És elegendő egy kis változás, valami, ami kibillenti a törékeny egyensúlyból és máris önmagát kezdi hibáztatni.  

Mit tehetek, ha úgy érzem ’nem haladok úgy, ahogy kellene’?

Semmiképp sem az a megoldás, hogy ne tűzzünk ki magunk elé célokat, hiszen a célkitűzés-és megvalósítás nagyon fontos az önbecsülésünk szempontjából. Segít abban, hogy fejlődjünk, tanuljunk, megtapasztaljuk hol húzódnak a határaink, és mire vagyunk képesek.

Azaz amikor azt érezzük, hogy nem ott tartunk, ahol kellene akkor nem feltétlenül a haladás hiánya az igazi probléma. Hanem sokkal inkább az, hogy olyan célokat jelöljünk ki, amelyeket valóban sajátunknak érzünk. 

Lehetnek ezek egészen apró célok is attól függően, hogy éppen milyen az életünk, hogy telnek a napjaink. Ha például még kicsi a gyerekünk akkor jó cél lehet, ha naponta sikerül tizenöt percet magunkra szánni. Akár egy kis olvasás, torna, podcast hallgatás formájában. 

Érdemes feltenni magunknak a következő kérdéseket:

– Kiindulópont: van valami az életemben, amit nem sikerült eddig megvalósítanom, de szeretném. (Ne feledd: nem kell nagy, sorsfordító célnak lennie, egészen kis apróság is lehet). 

– Mit várok attól, ha teljesítem/elérem ezt a célt? Hogyan szeretném érezni magam tőle?

  1. – Miért nem tudom most megvalósítani? Mi akadályoz meg benne?

Legyél minél rugalmasabb, amikor végiggondolod ezeket. Lehet például, hogy arra vágysz, hogy bízni tudj magadban. Lehet, hogy szabadabban szeretnél élni. Vagy azt szeretnéd, ha mások elismernének. Vagy csak egy kis énidőt szeretnél. Gondolj bele abba is, hogy biztosan csak azon az egy módon tudnád azt megvalósítani, ha azt a bizonyos ’célt’ eléred? Nem lehet, hogy már most, a jelenlegi életedben is meg tudod találni ezt az érzést

Mit vársz a céljaid elérésétől?

  • Önbizalmat? Azt, hogy értékesebbnek érezd magad? Szeretnéd ha mások jobban odafigyelnének rád? Szabadabb életre vágysz? Boldogabb szeretnél lenni? Mit jelent számodra a boldogság?

Bármi is legyen az amire vágysz, tartósan csak akkor fogod tudni jól érezni magad, ha észre tudod venni, hogy ezeknek a vágyott érzéseknek egy része már most is jelen van az életedben.

Azaz:

  • – ha boldogabb szeretnél lenni, akkor először azt érdemes megtanulnod, hogyan vedd észre a pozitívumokat, a jó dolgokat az apróságokban, a mindennapi élethelyzetekben is;
  • – ha az önbizalommal állsz hadilábon, akkor a kisebb sikereid értékelése, a komfortzónádból való fokozatos kimozdulás már most sokat segíthet;
  • – ha pedig szeretnéd, hogy mások jobban odafigyeljenek rád, akkor először neked kell tiszteletben tartanod a saját igényeidet.

Ez persze nem azt jelenti, hogy bele se kezdj a céljaid megvalósításába és mostantól ne is akarj fejlődni. Hanem csak azt, hogy a célok kitűzése mellett vedd észre, hogy nem kizárólag azok megvalósításától függ a boldogságod és a haladásod. 

Hanem sokkal inkább attól, hogy azokat az érzéseket amelyekre vágysz, mennyire vagy képes 

a) tudatosítani magadban és 

b) észrevenni, hogy egy részüket már most, a mindennapokban meg tudod valósítani.

Ha nem tudod pontosan, hogy mit szeretnél és hol vannak elakadásaid, akkor érdemes időt szánni arra, hogy az önismereteden dolgozz! Ebben szeretnék segítséget nyújtani neked az alábbi online tanfolyammal, melynek a bemutatását és a tematikát itt tudod megnézni: Légy egy jobb önmagad online tanfolyam