„Hogyan lehet nem szeretni a nyarat?” – kapják meg sokszor a kérdést azok, akiknek a nyár legörömtelibb pillanata az, ha végre eljön a szeptember. „Olyan meleg van, a napok olyan hosszúak, az időjárás olyan szép…”

Pedig a nyár nem mindenkinek jelent felhőtlen örömöt. Sőt, elég sokan vannak, akiknek a nyár az év egyik legnehezebb időszaka. Valaki csak a hőséget és a tűző napot viseli nehezen és ezért legszívesebben ki sem mozdulna a hűvös szobából. Mert amikor meleg van, még a egyszerű tevékenységek is rendkívül nyomasztóan tudnak hatni. Nehéz elindulni otthonról, hiszen a meleg mintha minden energiánkat kiszívta volna.

Ráadásul – ellentétben a hideggel, ami ellen megfelelő öltözékkel védekezni tudunk – kilépve az utcára, a nyári meleg ellen semmiféle kontrollunk nincs.

Nem beszélve arról, hogy a közösségi médiát nézegetve mintha senki másnak nem lennének hasonló gondjai – és a nyár mindenki másnál a tökéletes kikapcsolódásról, fesztiválozásról, vízparti nyaralásról szólna.

Mi a baj a nyárral? 

1. Felborulhat a bioritmusunk

A szervezet cirkadián ritmusát (azaz a biológiai óráját, amely az álom-ébrenlét szabályozásáért felelős) megzavarja, hogy hosszabbak a nappalok és tovább van világos. Emiatt pedig felborul a napok addig megszokott egyensúlya. Mindenki máskor ér rá, az addigi megszokott rendszer nem érvényes a napokra. Sokaknak meg kell oldani a gyerekek nyári szünetét is – ami szintén nem könnyű, hiszen az év közben megszokott rutin felborulása mellett még változatos programokat is ki kell találniuk.

Mit lehet tenni?

Próbálj meg odafigyelni arra, hogy eleget aludj: ha nagyon meleg van, akkor szellőztess a szobában és ha néha meg is engedsz magadnak egy-egy hosszabb estét, azért próbálj meg az esetek többségében időben ágyba kerülni.

Azzal sincs semmi baj, ha este vagy aktívabb, amikor már kezd kicsit hűvösebb lenni. Ilyenkor ha teheted, aludj tovább, próbáld meg kipihenni magad – és ha inkább este ‘élnél’, akkor engedd meg ezt magadnak!

2. Megváltozik a napi rutin

Nyáron felborul az addig megszokott rutin, ami adott egy bizonyos megnyugtató keretet a napnak. Ez lehetett akár a munka eddig megszokott ritmusa de előfordulhat, hogy pont egy hosszabb nyári szabadság az, ami felborítja.

A lelki egészség szempontjából fontos, hogy legyen egy megszokott rend, amiben vannak biztos pontok, kapaszkodók. Nem feltétlenül kőbe vésve minden program, de néhány sarokpont azért jó, ha van a napban. A napok rutinja viszont nyáron tud leginkább felborulni, hiszen elkezdődnek a szabadságok, az óvodai/iskolai szünet, hirtelen nagyon sok időt kell kitölteni, és ez nem mindig könnyű.

Próbáld meg már tavasszal minél alaposabban megtervezni a nyarat, készülj fel rá, találj ki fix programokat, iratkozz be egy tanfolyamra, tervezd el, hogy milyen könyveket fogsz majd elolvasni. Ha vannak gyerekeid, akkor ha teheted, vonj be segítséget, nézz körül a nyári táborok frontján, vedd számba a lehetőségeket, amelyek segíthetnek kitölteni ezeket a hónapokat. 

Legyen egy kis énidőd is

A nagy nyári forgatagban, nyaralások és barátokkal, rokonokkal töltött programok közepette néha nagyon nagy szükségét érezheted egy kis csendes elvonulásban töltött időnek. Semmi baj nincs azzal, ha néha elmész egyedül moziba, kimész a strandra vagy egy fürdőbe, vagy éppen otthon olvasgatsz vagy megnézel egy filmet. Nemcsak nyáron, hanem valójában az év bármely időszakában szükségünk van időnként egy kis elvonulásra és feltöltődésre.

A lényeg, hogy ne az elvárásoknak akarj megfelelni, hanem úgy tervezd meg az idődet, ahogy neked jó.

3. Strandolás és összejövetelek

Ahogy beköszönt a jó idő, egyre több a szabadtéri program, legyen az strandolás, kirándulás vagy egy kerti party. A nyári melegben sokszor még a legkényelmesebb ruhában is feszengünk és csapzottnak érezzük magunkat…

Felejtsd el a magaddal szembeni irreális elvárásokat és a média által közvetített ideált..Helyette inkább próbálj olyan ruhákat vásárolni amelyekben jól érzed magad, jól állnak és ne foszd meg magad olyan programoktól, amelyeken egyébként szívesen részt vennél. 

4. Költségkeret és programok

A nyár bizony drága tud lenni. Először is ott vannak a nyaralások: akinek gyerekei vannak, annak a nyári táborok költségei is plusz terhet jelentenek. Vagy a fesztiválok, amiken szeretnél részt venni de ha sehova nem utazol csak eljársz időnként valahova a barátaiddal, akkor is meg-meglepődsz néha, hogy mennyit költöttél és még mennyi mindenre kellene költened ha igazán jól szeretnéd érezni magad.

Mit lehet tenni?

Válaszd ki azokat a programokat, amelyek valóban érdekelnek és csak azokon vegyél részt. Ha úgy érzed, hogy a nyaralás egyfajta ’kötelesség’, akkor nem muszáj feltétlenül elutazni. Lehet, hogy otthon vagy a környéken is tudsz olyan kikapcsolódást, pihenési lehetőséget találni ami feltölt, és ami nem kerül túl sokba. Ha egy programon vagy utazáson csak azért vennél részt mert ’így szokás’ és eddig is mindig a nyári program része volt viszont igazából nincs kedved hozzá, akkor az idén megpróbálhatsz nemet mondani rá.

5. 30 fok felett minden nehezebb

Sajnos néha valóban elviselhetetlen tud lenni a meleg és ezt sokan nehezen bírják. Sőt, előfordulhat, hogy a hétvégét sokkal szívesebben töltik a hűvös, besötétített szobában, mint kint a nagy melegben. Ilyenkor előfordulhat, hogy egész nap csak sorozatokat néznek és a nagy meleg miatt semmi máshoz nincs kedvük.

Végül pedig lelkiismeretfurdalást éreznek, hogy egy újabb nap telt el így….

Mit lehet tenni?

Teljesen érthető, hogy a nagy melegben nehéz rávenni magad arra, hogy kimozdulj. A rendszeres mozgás viszont nagyon fontos része a testi-lelki egészséged megőrzésének, szóval valahogy azért mégis próbáld beiktatni a napjaidba. Ha nem szereted a hőséget és nem szívesen vagy kint a tűző napon akkor menj el úszni egyet reggel vagy járj el jógázni, tornázni vagy bármi olyan tevékenységet végezz, amihez nem kell feltétlenül kint lenni. Egy esti séta is jó lehet, akkorra már a meleg is enyhül és egyébként is nagyon hangulatos este a városban sétálni. 

A lényeg, hogy ne kínozd magad azzal, hogy olyasmit erőltetsz, amihez semmi kedved nincsen – keress inkább olyan típusú mozgást amit szívesen csinálsz és nem érzed úgy, hogy nagyon megerőltető lenne.

6. Közösségi oldalak 

A közösségi oldalak alapján úgy tűnhet, hogy mindenkinek csodásan telik a nyara.

Minden ismeerősöd hosszabb vakációra megy, mint te, mindenkinek jobb kapcsolata, több barátja és izgalmasnál izgalmasabb programja van. Kétség nem fér hozzá: rajtad kívül mindenki élvezi a nyarat (legalábbis ezt mutatja…)

Mit lehet tenni?

Vedd le a rózsaszín szemüveget és emlékeztesd magad, hogy amit ezeken az oldalakon látsz, az nem a valóság vagy legalábbis annak csak egy része… Ha észreveszed magadon, hogy zavarnak az ismerősök posztjai, csilivili utazásai akkor tarts néhány közösségi oldal mentes napot. 

Ahelyett, hogy azt nézegetnéd, hogy más merre van és mit csinál gondold végig, hogy mi az amit tényleg szeretnél és próbálj meg olyan programokat szervezni, olyan úticélokat találni, amelyek valóban neked valók és amelyeket különösebb anyagi áldozat nélkül is megvalósíthatsz.

Több, mint ‘utálom a nyarat’ – a nyári depresszió 

A depresszió tipikus tüneteit – az evési és alvási szokások felborulását – gyakran a hidegebb évszakokkal társítjuk, de pont ez a két tényező az, amely sokaknál nyáron borul fel leginkább. Ha pedig egyébként is van hajlamuk a depresszióra, akkor ezek hozzájárulhatnak a tünetek jelentkezéséhez és fel is erősíthetik azokat. 

Nyáron általában kevesebbet alszunk és eszünk, többet foglalkozunk a megjelenésünkkel, hiszen sokkal több ‘látszik belőlünk’. Éppen ezért sokkal inkább elszigetelődhet nyáron az, aki nincs teljesen kibékülve magával – hiszen nehezebben szánja rá magát a kimozdulásra és a társasági eseményekre. Nem segít a helyzeten az sem, hogy amikor jó idő van és süt a nap akkor szinte ‘kötelező’ kimozdulni – és csak alapos indokkal lehet ezeket a ‘kötelező köröket’ elkerülni:).

A nyilvános helyek, a tömeg pedig felerősíthetik a szorongást és azt a vágyat, hogy szeptemberig legszívesebben ki se mozduljunk. 

Nehezíti a dolgot az is, hogy a kötelező nyári ‘jól érzem magam, az élet csodás, végre süt a nap’ életérzést sugallja minden, a jó hangulat szinte kötelező. Így azoknak, akik alig várják, hogy vége legyen a nyárnak sokkal nehezebb felvállalniuk, ha nem ezt érzik.

Mikor kérj segítséget?

Lehet, hogy egy ideje azt veszed észre, hogy a nyár minden évben nehéz időszakod. Ahelyett, hogy valóban élvezni tudnád, sosem tudod igazán jól érezni magad. Sőt, mintha egyre rosszabb lenne a helyzet, és már tavasszal szorongani kezdenél az előtted álló időszaktól. 

Próbáld meg végiggondolni, hogy mi lehet az oka. 

Lehet, hogy a nyarat valamilyen múltbéli fájdalmas eseménnyel kötöd össze? Lehet ez egy szeretett személy elvesztése, vagy egy korábbi szakítás, ami nyáron történt. Vagy előfordulhat az is, hogy olyan a munkád, hogy év közben nagy a hajtás és a pörgés, nyáron pedig szinte üresjárat van (ha például tanítasz, akkor ez könnyen előfordulhat)? Ilyenkor nem csoda, hogy amikor hirtelen rád szakad a nagy szabadság, akkor nem tudsz vele mit kezdeni.

Lehet, hogy a nyár időszakát valamiképpen a szomorúság érzésével kötöd össze és anélkül, hogy valójában tudatosulna benned, egyre kevésbé várod és egyre jobban félsz tőle. 

Ezért is érdemes végiggondolni és akár segítséget is kérni abban, hogy a rossz érzéseket, beidegződéseket tudatosítsd magadban és elkezdj azon dolgozni, hogy ezt a ciklust megtörd és a következő nyár már jobban teljen.

Ha azt veszed észre, hogy nem tudsz örülni a nyárnak és ez már nem az első ilyen éved és a helyzet egyre csak rosszabbodik (tehát nem arról van szó, hogy egész egyszerűen nem vagy ‘nyári ember’), akkor érdemes segítséget kérned.

A szezonális depresszió ugyan gyakrabban jelentkezik ősszel vagy télen, de a hangulatzavarok között  éppen úgy szerepel az úgynevezett  nyári szezonális depresszió is, melynek jellegzetes tünetei a szorongás, az alvás-ébrenlét ritmusának felborulása, a nyugtalanság és az ingerlékenység.

A nyári depresszió – hasonlóan a más évszakban vagy az évszaktól függetlenül előforduló változatával – komoly probléma és mindenképpen érdemes szakértő segítséget kérni a kezeléséhez. 

error: Content is protected !!
Verified by MonsterInsights